czwartek, 25 lutego 2010

Konfitura cytrynowa z kiwi

Domowa konfitura z cytryny i kiwi, czemu nie. Idealna do pieczywa, chałki. Doskonale komponuje się jako dodatek do gorącej herbaty, a dodana do samej wody zmienia ją w orzeźwiający napój.

Przepis pochodzi ze strony Dorotus76 , lekko zmodyfikowany.

Składniki:


- 50 dag cytryn
- 70 dag kiwi
- 4 szklanki wody
- 4 szkalnki cukru


Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Pokroić cytryny na połowe, potem na ćwiartki i w cieniutkie plasterki. Jeżeli chcemy, żeby konfitura miała mniej goryczkowaty posmak połowę cytryn należy najpierw obrać ze skóry. Zalać cytryny wodą, zostawić na ok 10 godzin. Gotować cytryny na sporym ogniu przez ok 15 do odparowania wody.
Zmiksować blenderem obrane kiwi, wlać do gotujących się cytryn, wsypać cukier. Całość gotować na wolnym ogniu ok 2h od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania jest zależy od porządanej konsystencji. Jeśli chcemy mieć bardziej gęste musimy dłużej gotować. Ja gotowałam ok 1,5 h. Konfitura po ostygnięciu gęstnieje. Jeżeli podczas gotowania powierzchnia konfitury ścina się tworząc kożuch, należy kończyć już proces smażenia. Słoiki wyparzyć wrzątkiem wlać gorącą konfiturę w celu zapasteryzowania. Z tego przepisu wychodzi ok 1,5 litra konfitur.
Smacznego.

wtorek, 23 lutego 2010

Posrebrzane praliny kokosowe

Chcesz obdarować kogoś nietuzinkowym słodkim prezentem wykonanym własnoręcznie? Ten przepis idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom, praliny nie są trudne do wykonania, a obcowanie z nimi to sama przyjemność. Polecam.

Z tego przepisu wychodzi 11 pralin.

Składniki:

- 130 gram czekolady gorzkiej
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 3 łyżki mleka skondensowanego sołdzonego (może być z tubki)
- 1 łyżka alkoholu (wódka, whisky lub brandy)

80 gram czekolady rozpucić w kąpieli wodnej (na garnek z wrzątkiem ustawiamy miseczkę z czekoladą). Pędzelkiem lub łyżeczką smarujemy formę czekoladą ( ja używam ozdobnej silikonowej foremki do lodu). Wkładamy foremkę do lodówki. Przygotowujemy nadzienie: wymieszać wiórki kokosowe z mlekiem i alkoholem.
Nadziewamy foremki z czekoladą nadzieniem kokosowym do 3/4 wysokości praliny. Pozostale 50 gram czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, uzupełniamy cukierki, równamy czekolade. Wkładamy do lodówki do stwardnięcia.
Srebrny blask uzyskałam używając barwnika spożywczego w proszku w kolorze srebrnym (nanosilam pędzelkiem na powierzchnie)

Smacznego.

poniedziałek, 22 lutego 2010

Sernik czekoladowy

Bardzo ciekawa propozycja na sernik, z możliwością regulowania natężenia smaku czekolady. Polecam zwłaszcza miłośnikom czekolady i serników.
Składniki:
- 500 g sera na sernik (śmietankowy mielony)
- cukier waniliowy 16g
- 0,5 szklanki cukru
- 2-3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki nutelli
Spód
- 100 gram ciastek herbatników holenderskich lub digestive
- 2 łyżki nutelli
Ser ubić z cukrami na głądką masę, dodać po jednym jajku (bez potrzeby ubijania piany), następnie śmietanę, mąke. W kąpieli wodnej rozpuscić czekoladę (w serniku czuć wyraźnie smak czekolady w części czekoladowej, dla zmniejszenia intesywności smaku czekoladowego polecam 70-80g czekolady do mniejszej części masy serowej) Dzielimy masę serową na 3 części.Do jednej dodajemy czekoladę, do drugiej nuttelę, trzecia pozostaje biała. Tortownice wylożyć folią aluminiową lub papierem do pieczeia masa jest dość rzadka i przy nieszczelnej tortownicy może wyciekać. Ciasteczka kruszmy mieszamy z nutella wykładamy spód. Wlewamy kolejno masę czoladową, masę z nutella, na końcu białą. Pieczemy sernik przykryty folią aluminiową ok 60 min. Na ostatnie 10 min proponuję zdjąć folię. Sernik nabierze złoto brązowego koloru.
Smacznego

niedziela, 21 lutego 2010

Pierwszy dzień blogowania

Start. Dzis mój pierwszy dzień blogowania. Uporałam się przy pomocy męza z ustawieniami, już jutro znajdzie się tu pierwszy przepis.