niedziela, 23 maja 2010

Pavlova

Jeżeli ktoś nie robił jeszcze Pavlovej - nie ma co zwlekać! Super deser - najlepszy z truskawkami, jagodami, borówkami. POLECAM.

Składniki:
- 5 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego (proszku)
- szczypta soli lub sody
- łyżeczka soku z cytryny
- 300 ml śmietany kremówki polecam mlekovite
- 1 łyża cukru pudru do śmietany (niekoniecznie) - owoce ulubione truskawki, maliny, jagody, borówki
....


Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli lub sody. Dodajemy powoli po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną lub budyń i sok z cytryny.

Na blachę kładziemy folię aluminiową błyszczącą stroną do dołu, na folię kładziemy papier do pieczenia. Rozkładamy bezę na papierze tworząc okrąg o średnicy ok 22 cm. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, wkładamy bezę do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. Pieczemy ok 70 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno (ewentualnie dodajemy na koniec ubijania 1 płaską łyżkę cukru pudru).

Wykładamy na ostudzoną bezę bitą śmietanę i owoce. Można zgnieść lekko bezę na srdoku żeby powstało wgłębienie, które wypełniamy śmietaną i owocami. Przechowujemy w lodówce najlepsze po 2 godzinach ( na 2 dzień też była super) Coś pysznego !!
POLECAM

piątek, 21 maja 2010

Majonez domowy

Nie mogłam uwierzyć, że własnej roboty majonez może być puszysty, zwarty i taki pyszny! Cała tajemnica tkwi z blenderze lub mikserze z końcówką do rozdrabniania (z nożykiem). Nie czekajcie ani chwili. POLECAM


Skladniki:

- 1 jajko świeże, wyparzone
- 3/4 szklanki oleju (najlepiej kujawski ma neutralny smak)
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1,5 łyżki mleka zimnego

Wybieramy naczynie o średnicy niewiele większej od średnicy blendera. U mnie - poprostu większy kubek do herbaty. Wlewamy jajko całe, musztardę, olej. Wkładamy blender- nieodrywając go od dna miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Podnosimy delikatnie blender i opuszczamy, podnosimy i opuszczamy powtarzamy tą czynność ok 10 razy, dodajemy mleko wymieszane z solą pieprzem. Miksujemy delikatnie podnosząć i opuszczając blender. Gotowe jak tylko mleko się wmiksuje. Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO

poniedziałek, 17 maja 2010

Bezy

Są bardzo proste do zrobienia, ale lubią płatać figle. Do trzech razy sztuka i udało się. Idelane, takie jak lubimy najbardziej - suche, puste, chrupiące. Zachęcam wielbicieli tego smakołyku do własnego wypiekania.

Składniki:


- 2 białka
- 1/2 szklanki plus jedna łyżka cukru pudru
- szczypta soli


Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy po 1 łyżce cukru, za każdym razem miksując. Uwaga: nie można zbyt długo miksować. Rozgrzewamy piekrnik do 110 stopni C. Blachę wykładamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu, na folii kładziemy papier do pieczenia. Szprycą lub łyżeczką wykładamy nieduże beziki na blachę. Pieczemy w 110 stopniach przez ok 1godz 20 minut ... podnosimy temperaturę do 120 stopni lekko uchylamy piekarnik i pieczemy jeszcze 20 min.Tak naprawdę wszytko zależy od piekarnika. Trzeba obserwować czy nie brązowieją bezy, jeśli tak zmniejszamy temperaturę.


SMACZNEGO

czwartek, 13 maja 2010

Ciasto cappuccino

Porządny kawałak czekoladowego ciasta przełożonego masą cappucino. Świetnie się kroi, ładnie wygląda. Bardzo nam smakowało, zwłaszcza na drugi dzień jak został ostatni kawałek. POLECAM



Ciasto czekoladowe

- 6 dużych jajek
- 120 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 120 g masła, miękkiego
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 g drobnego cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masło zmiksować do białości, dodać roztopioną wystudzoną czekoladę. Kawę rozpuścić w jednej łyżce wody, wystudzić, dodać do masy, następnie wmiksować cukier. Wbijać kolejno po jednym żółtku, miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na sztywno. Delikatnie łyżką wmieszać pianę do masy.
Wyłożyć formę kwadratową o boku 23 cm lub tortownicę o śr 24 cm papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, piec w 170 stopniach przez ok 25-30 min. Ostudzone przekroić na 2 cieńsze placki. Można upiec odzielnie 2 placki, skracając czas pieczenia do 15 minut.

Masa cappuccino:

- 250 g serka macarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50 g kawy cappuccino w proszku ulubiony smak
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków


Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone mieszamy z proszkiem cappucino. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Łączymy śmietanę z mascarpone.

Na wierzch:

- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 torebki śmietan fixu
- 1 łyżka proszku cappucino

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i śmietan fix.
Na pierwszy placek czekoladowy kładziemy mase cappuccino z serkiem mascarpone, następnie placek czekoladowy, na wierzch wykładamy bitą smietanę równamy. Posypujemy proszkiem cappuccino.
Przepis znaleziony u Dorotus76
Smacznego

czwartek, 6 maja 2010

Batonik orzechowo kokosowy

Faworyt Tomka. Krajanka, batonik z dominującym smakiem kokosu i orzechów laskowych. Jeśli macie ochotę na słodką i dosyć sycącą przekąskę zachęcam do zrobienia. Robi się bardzo łatwo i szybko, a co najważniejsze - mało zmywania :)

Składniki:

-70 g masła, roztopionego
-100 g ciastek digestive lub holenderskich
-150 g czekolady ulubionej posiekanej
-140 g wiórek kokosowych
-120 g posiekanych orzechów laskowych
-puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g)

Masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami i wykładamy do tortownicy o średnicy ok 18 cm (tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową)
Wykładamy posiekaną czekoladę, zasypujemy wiórkami, następnie układamy orzechy. Wszytko zalewamy mlekiem skondensowanym (nie mieszamy). Zakrywamy tortownicę folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zapiekamy ok 40 min. Wystudzony batonik wkładamy do lodówki na 4 godziny lub całą noc.

SMACZNEGO

niedziela, 2 maja 2010

Tarta z truskawkami i budyniem

Kocham truskawki. Tarta z truskawkami i waniliowym budyniem jest idealną propozycją na wydobycie czaru z truskawek. Można wykorzystać inne owoce, zdecydowanie poleceam miłośnikom truskawkowego szaleństwa.

UWAGA: Zmodyfikowałam przepis na ciasto do tej tarty, teraz jest perfekcyjne:)
Składniki
:

Ciasto kruche:

- 1 i 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki lodowatej wody
- pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki


Mąke posiekać z masłem, dodać resztę składników, zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.

Rozwałkować na grubość ok 4 mm, wyłożyć blaszkę papierem, przełożyć ciasto. Proponuję delikatnie wyprofilować brzegi ku górze, zapobiegnie to wypływaniu budyniu. Ponakłuwać widelcem ciasto, piec w 190 stopniach ok 25 min. Można przykryć papierem jeśli zbyt szybko sie rumieni.

Masa budyniowa:

- 2 szklanki mleka
- 2 cukry waniliowe po 16 g
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka - 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół kostki masła
- pół łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

- 30 dag truskawek
- galaretka truskawkow


1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Pozostałe 0,5 szklanki mleka zmiksować z mąkami żółtkami. Żelatyne zalewamy 3 łyżeczkami zimnej wody dstawiamy. Do zagotowanego mleka wlewamy miksturę z jajkami i mąkami, wlewamy żelatynę (jeśli jest twrada podgrzewamy 3 sekundy w mikrofali). Nie zdejmując z ognia cały czas miksujemy do zgęstnienia i zagotowania. Uwaga nie przypalić. Jeśli zrobią się grudki można zmiksować blenderem.
Po wystudzeniu budyniu dodajemy małymi partiami budyń do zmiksowanego wcześniej do białości masła. Ważne : budyń dodajemy do masła, nie odwrotnie.

Wykładamy budyń na ciasto, układamy truskawki.
Wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o ok 25%. Smarujemy truskawki galaretką, zapobiega to wysuszeniu się owoców.

SMACZNEGO