czwartek, 10 czerwca 2010

Baletki

Smaki dzieciństwa. Baletki. Nigdy nie mogłam przejść obok nich obojętnie, teraz już nie muszę ich kupować. Proste i szybkie ciasteczka. Chyba każdy je zna, więc nie będę zachwalać.. jakie są pyszne.


Składniki:

- 3 jajka
- 8 lyżek cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej przez sitko celem napowietrzenia
- mak do posypania
- marmolada lub dżem


Rozdzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, jak już będą ubite dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru za każdym razem miksując. Dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąkę tak aby ciasto nie straciło puszytości.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego jeśli nie mamy można włożyć do torebki i uciąć jej róg. Wyciskamy na papier do pieczenia nieduże krążki zostawiając małe odstępy.

Posupujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. UWAGA ciastka nie powinny leżeć na blasze i czekać na nagrzanie sie piekarnika..mogą opaść. Wkładamy je po wyciśnięciu odrazu do piekarnika.
Po wystudzeniu przekładamy je ulubioną marmoladą lub dżemem, u mnie marmolada z róży :) SMACZNEGO

wtorek, 1 czerwca 2010

Truskawki w czekoladzie

Sezon truskawkowy w pełni. Zachęcam do maksymalnego wykorzystania tych pysznych owoców.

Składniki:

- 1/2 kg truskawek
- 100 gram czekolady dowolnej ulubionej

Ustawiamy garnuszek z wodą na ogniu, na garnuszek ustawiamy miseczkę (nie powinna dotykać dnem do wody). Wrzucamy do miseczki połamaną czekoladę. Jak woda zawrze zdemujemy z palnika. Czekamy, aż czekolada się rozpuści. Maczamy truskawkę w czekoladzie, układamy na talerzu, odstawiamy do lodówki do ostygnięcia.
Truskawki przykleją się do talerza - w celu oderwania można je podważać nożem. Jeśli chcemy mieć idealnie oblane, maczamy nadziane na wykałaczce i wykałaczkę wbijamy w przekrojne jabłka.

SMACZNEGO.