niedziela, 20 maja 2012

Szwedzkie ciasto waniliowe

Kuchnia szwedzka kojarzy mi się raczej z "plastikowym" jedzeniem, sosami z torebek i łososiem. Dzięki wyprawom do IKEA, dostałam co prawda w wersji "fast", namiastkę szwedzkich wypieków. Muszę przyznać, że te niepozorne płaskie placki są bardzo smaczne. Szukająć szwedzkich inspiracji znalazłam ku mojej radości na blogu Dorotus76 przepis na pyszny placek, biszkoptowe ciasto nasączone sosem waniliowym. Dla mnie bomba, łatwe, szybkie, pyszne :)...zniknęło z naszego stołu bardzo szybko, a walka o ostatni kawałek była zawzięta i nierówna, przegrałam ;)
Znalezione u Dorotus76

Składniki na ciasto:
•3 duże jajka
•180 g cukru
•130 g mąki pszennej
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•100 ml wrzącej wody


Jajka powinny byc w temperaturze pokojowej. Miksujemy jajka w całości razem z cukerem do momentu, aż uzyskamy puszysta masę. Mąke przesiewamy razem z proszkiem dodajemy do masy jajecznej, miksujemy, dodajemy wrzątek miksujemy. Pieczemy w tortownicy 20 cm w temperaturze 175 stopni przez ok 40 min do suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym pikarniku.


Sos waniliowy:

•125 g masła
•4 łyżki cukru z wanilią
•100 ml mleka


Gotujemy wszystkie składniki przez ok 15 minut, aż lekko zgęstnieją.

Przecinamy biszkopt na 2 placki, wykewamy sos waniliowy na jeden placek przykrywamy drugim. Posypujemy cukrem pudrem.

Idealnie komponuje się poday z owocami, lodami.