czwartek, 13 maja 2010

Ciasto cappuccino

Porządny kawałak czekoladowego ciasta przełożonego masą cappucino. Świetnie się kroi, ładnie wygląda. Bardzo nam smakowało, zwłaszcza na drugi dzień jak został ostatni kawałek. POLECAM



Ciasto czekoladowe

- 6 dużych jajek
- 120 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 120 g masła, miękkiego
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 g drobnego cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masło zmiksować do białości, dodać roztopioną wystudzoną czekoladę. Kawę rozpuścić w jednej łyżce wody, wystudzić, dodać do masy, następnie wmiksować cukier. Wbijać kolejno po jednym żółtku, miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na sztywno. Delikatnie łyżką wmieszać pianę do masy.
Wyłożyć formę kwadratową o boku 23 cm lub tortownicę o śr 24 cm papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, piec w 170 stopniach przez ok 25-30 min. Ostudzone przekroić na 2 cieńsze placki. Można upiec odzielnie 2 placki, skracając czas pieczenia do 15 minut.

Masa cappuccino:

- 250 g serka macarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50 g kawy cappuccino w proszku ulubiony smak
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków


Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone mieszamy z proszkiem cappucino. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Łączymy śmietanę z mascarpone.

Na wierzch:

- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 torebki śmietan fixu
- 1 łyżka proszku cappucino

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i śmietan fix.
Na pierwszy placek czekoladowy kładziemy mase cappuccino z serkiem mascarpone, następnie placek czekoladowy, na wierzch wykładamy bitą smietanę równamy. Posypujemy proszkiem cappuccino.
Przepis znaleziony u Dorotus76
Smacznego

1 komentarz:

Monika Zawadzka pisze...

Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.