czwartek, 23 września 2010

Kurczak Tikka Masala

Chciałabym napisać, że jest to oryginalne danie Indyjskie - faktycznie - smak, użyte składniki, przyprawy są rodem z Indii, jednak ku mojemu zdziwieniu, pochodzenie potrawy przypisane jest Wielkiej Brytanii. Podejrzewam, że to brytyjczycy przypisali sobie ją sami :) .. a moze to świadczyć tylko o ich wszechobecnej wielokulturowości. Potrawa bardzo smaczna, można ją spotkać w każdym menu restauracji Indyjskiej. My z Tomkiem uwielbiamy powracać do tego smaku.
Nie bać się tych dziwnych nazw przypraw, wszytko do kupienia na stoiskach "kuchnie swiata" ;)
Są 2 etapy przygotowania potrawy: marynowanie mięska przed smażenie i przygotowanie sosu.

Składniki:
- 2 większe podwójne piersi z kurczaka
- 200 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- sok z połowy cytryny
- mała papryczka chilli
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu żymskiego tzw. kumin (nie mylić z kminkiem)
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 400 ml mleka kokosowego
- 150 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów w kawałkach
- 4 łyżki migdałów mielonych (można pominąć)
- 1łyżka śmietany kremówki lub jogurtu greckiego
- sól, pieprz


Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy gorczycę jak zacznie strzelać wyłączamy gaz i dokładamy starty imbir, czosnek, garam masala, kolendrę, kurkumę, chilli, kumin. Wszytko mieszamy do uzyskania "pasty". Do naczynia w którym będziemy marynować mięso wkładamy 200 ml jogurtu greckiego i połowę uzyskanej "pasty". Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą połowę "pasty" wkładamy do plastikowego woreczka i odkładamy do lodówki do czasu przygotowywania sosu. Piersi kroimy na kawałki ok 3 cm, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy. Do marynaty wkładamy mięso. Dokładnie mieszamy, odkładamy do marynawania najlepiej na całą noc.

Grillujemy lub pieczemy w piekarniku kawałki kurczaka z marynaty.

Przygotowujemy sos.

Do garnka wlewamy 1 łyżke oleju i dodajemy 1 łyżkę masła. Wrzucamy posiekana cebulę i resztę "pasty". Smażymy ok 10 min. Dolewamy mleko kokosowe, migdały, smietane lub jogurt, przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Solimy piprzymy do smaku. Miksujemy wszytko blenderem. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Dodajemy do sosu kurczaka. Można chwile poddusić do zgęstnienia. Podajemy z ryżem lub chlebkiem Indyjskim.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Po spedzeniu kilku lat w Wielkiej Brytanii doszlam do wniosku iz ich kuchnia to raczej "teoretyczny" koncept. Kiedy zasugerujesz wyspiarzowi chocmy zjesc jakis typowo rodzimy posilek to nie zdziw sie jak Ci odpowie - OK let's go for a curry (w Indiach curry oznacza sos uzyskany przez gotowanie miesa lub warzyw razem z duza iloscia innych zageszczajacych skladnikow i przypraw bez uzycia maki) a w tym tu kontekscie po prostu jakis poludniowo azjatycki posilek. Obecnie kuchnia poludniowej Azji stala sie rowniez rodzima kuchnia Wielkiej Brytanii :-)

Bozena