poniedziałek, 18 listopada 2013

Kurczak w sosie śmietanowym z garam masala i ryżem rodzynkowym.

Nie ma to jak wzmożony apetyt po grypie, która nie pozwalała nic jeść. Szybkie rozeznanie produktów dostępnych w lodówce i pyszny obiad w 40 minut gotowy. Ktoś chętny?


Składniki:

- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 mała cebulka szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 10 sztuk małych pieczarek
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz grubo mielony
- sól
- 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 100 ml zduszonych i zblendowanych pomidorów (lub przecieru pomidorowego)
- natka pietruszki
- ryż basmati
- łyżeczka kurkumy
- garść rodzynek

Kurczaka myjemy kroimy w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżke oleju podsmażamy cebulkę i posiekany czosnek. Wrzucamy kurczaka podsmażamy chwilkę i przykrywamy pokrywką. Kroimy pieczarki w plasterki dorzucamy do kurczaka. Dusimy pod pokrywką ok 25 minut. Dodajemy przyprawy garam masala, cynamon. Odkrywamy pokrywkę redukujemy sos (czekamy aż odparuje nadmiar wody). Wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia dolewamy przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy natką pietruszki.
Ryż basmati gotujemy w wodzie posolpnej z dodatkiem kurkumy. Do ugotowaego ryżu dodajemy rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku.

Smacznego :)

3 komentarze:

rekuperacja pisze...

kurczak wygląda ciekawie ! hmm chętnie bym skosztował ! :)

Couisine Marocaine pisze...

To dało mi wielkie pigwy, i przepis, że nie jestem szczęśliwy, jestem bardzo chwyta! z góry dziękuję
I na pokład dobry przepis już rozpatrywane witryny takie jak ten http://le-couscous-marocain.com

hurtownia wentylacyjna Poznań pisze...

Cześć, bardzo przyjemnie tu na twoim blogu, świetny wpis, bardzo pięknie się go czyta, zapewne odwiedze twojego bloga także nie raz bo bardzo jest zajmujący w przeciwieństwie do wielu różnych blogów - Pozdrawiam Gosia :)