czwartek, 6 maja 2010

Batonik orzechowo kokosowy

Faworyt Tomka. Krajanka, batonik z dominującym smakiem kokosu i orzechów laskowych. Jeśli macie ochotę na słodką i dosyć sycącą przekąskę zachęcam do zrobienia. Robi się bardzo łatwo i szybko, a co najważniejsze - mało zmywania :)

Składniki:

-70 g masła, roztopionego
-100 g ciastek digestive lub holenderskich
-150 g czekolady ulubionej posiekanej
-140 g wiórek kokosowych
-120 g posiekanych orzechów laskowych
-puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g)

Masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami i wykładamy do tortownicy o średnicy ok 18 cm (tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową)
Wykładamy posiekaną czekoladę, zasypujemy wiórkami, następnie układamy orzechy. Wszytko zalewamy mlekiem skondensowanym (nie mieszamy). Zakrywamy tortownicę folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zapiekamy ok 40 min. Wystudzony batonik wkładamy do lodówki na 4 godziny lub całą noc.

SMACZNEGO

5 komentarzy:

aida pisze...

ale fajowe!!!
a że tak zapytam,z tym mlekiem nic nie robimy? nie gotujemy wcześniej? po prostu wylewamy z puszki na bakalie?hmmm... :)

Magdalena pisze...

Dokładnie tak, wylewamy prosto z puszki. Pozdrawiam

aida pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
aida pisze...

dziękuję :)
przetestuję i się pochwalę :)

aida pisze...

no to wykonałam :)
rzeczywiście łatwe w robocie...szybkie...smaczne...a na pewno SŁODKIE :)
...rozsłodzi najkwaśniejszą, krzywą minę :) POLECAM!