niedziela, 23 maja 2010

Pavlova

Jeżeli ktoś nie robił jeszcze Pavlovej - nie ma co zwlekać! Super deser - najlepszy z truskawkami, jagodami, borówkami. POLECAM.

Składniki:
- 5 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego (proszku)
- szczypta soli lub sody
- łyżeczka soku z cytryny
- 300 ml śmietany kremówki polecam mlekovite
- 1 łyża cukru pudru do śmietany (niekoniecznie) - owoce ulubione truskawki, maliny, jagody, borówki
....


Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli lub sody. Dodajemy powoli po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną lub budyń i sok z cytryny.

Na blachę kładziemy folię aluminiową błyszczącą stroną do dołu, na folię kładziemy papier do pieczenia. Rozkładamy bezę na papierze tworząc okrąg o średnicy ok 22 cm. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, wkładamy bezę do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. Pieczemy ok 70 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno (ewentualnie dodajemy na koniec ubijania 1 płaską łyżkę cukru pudru).

Wykładamy na ostudzoną bezę bitą śmietanę i owoce. Można zgnieść lekko bezę na srdoku żeby powstało wgłębienie, które wypełniamy śmietaną i owocami. Przechowujemy w lodówce najlepsze po 2 godzinach ( na 2 dzień też była super) Coś pysznego !!
POLECAM

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Mniam, mniam, pieknie wyglada i jest super smakowity. Prosimy o jeszcze