piątek, 21 maja 2010

Majonez domowy

Nie mogłam uwierzyć, że własnej roboty majonez może być puszysty, zwarty i taki pyszny! Cała tajemnica tkwi z blenderze lub mikserze z końcówką do rozdrabniania (z nożykiem). Nie czekajcie ani chwili. POLECAM


Skladniki:

- 1 jajko świeże, wyparzone
- 3/4 szklanki oleju (najlepiej kujawski ma neutralny smak)
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1,5 łyżki mleka zimnego

Wybieramy naczynie o średnicy niewiele większej od średnicy blendera. U mnie - poprostu większy kubek do herbaty. Wlewamy jajko całe, musztardę, olej. Wkładamy blender- nieodrywając go od dna miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Podnosimy delikatnie blender i opuszczamy, podnosimy i opuszczamy powtarzamy tą czynność ok 10 razy, dodajemy mleko wymieszane z solą pieprzem. Miksujemy delikatnie podnosząć i opuszczając blender. Gotowe jak tylko mleko się wmiksuje. Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO

1 komentarz:

Wanda pisze...

Jadlam, jest bardzo smaczny, warto samemu zrobic, szybciutko mozna go wykonac, a i rodzina bardziej szczesliwa.