wtorek, 6 kwietnia 2010

Chleb - poprostu prosty

Super prosty bardzo smaczny chleb. Ma twardą chrupiącą skórkę. Można go dowolnie modyfikować poprzez dodanie np. oliwek, suszonych pomidorów, ziół. Podam tu przepis na czysty bochenek. Polecam. Myślę, że moi członkowie rodziny powinni się wypowiedzieć na jego temat:)

Przepis znalazłam u Doroty na mojewypieki.blox.pl, zamieściła u siebie link do filmiku gdzie można zobaczyć jak łatwo robi się chlebek. Pozwalam sobie i ja pokazać Wam jakie to proste. Na filmiku Pan używa sypanych drożdży instant



Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody letniej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 2 g drożdży świeżych (łyżeczka)

Do miski wsypujemy mąke (najlepiej przesiać) dodajemy sól. Do wody wkładamy drożdże mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy do mąki. Wszytko mieszamy ręką lub mikserem z końcóką do ciasta drożdżowego, mieszamy tylko chwilkę do połączenia się składników.

Przykrywamy miskę folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 - 18 godzin. Ciasto będzie rosło potem opadnie. Po tym czasie, wyjmujemy je na mocno posypany blat mąką i składamy ciasto uklepując dłonią, żeby sie odgazowało. Czynność składania powtarzamy 4 razy. Ciasto jest dosyć rzadkie. Duża ilość mąki wysypana na blacie ułatwi nam składanie ciasta.

Przekładamy ciasto na posypaną mąką ściereczkę, owijamy luźno, zostawiamy na 2 h do wyrośnięcia. Ja dodatkowo wysypałam ścierkę makiem sezamem i słonecznikiem.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, wkładamy na 20 minut podczas nagrzewania się piekarnika garnek w którym będziemy piekli chleb. Ja piekę w starym garnku o srednicy 23 cm. Do gorącego garnka wrzucamy wyrosnięte ciasto, przykrywamy pokrywką. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 13-15 minut.

Smacznego.

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Miodzio, miodzio i jeszcze raz miodzio, w ustach sie rozplywal, smaczny i bardzo apetycznie wyglada, ja probowalam.Polecam z zamknietymi oczami.

Tomasz pisze...

same pysznosci, mozna caly naraz zjesc :)

Anonimowy pisze...

Tomasz ma rację. Chlebek przepyszny i nie trzeba jechac do Włoch, zeby go posmakowac.
Ciabatta pierwsza klasa - zajadać go mozna codziennie. Pychota

Anonimowy pisze...

Ja tak niezbyt podchodziłam do tego przepisu.Ale jest REWELACJA daje każdemu kto ma piekarnik w domu.Chlebek jest pyszny u mnie idzie w 15minut najlepiej smakuje ze smażona cebulką lub prażonym słonecznikiem.Można do ciasta dawać to co się lubi mak,pestki dyni,kminek,no co tylko chcecie.POLECAM z czystym sumieniem.

Bernadeta pisze...

robiłam juz wiele razy chleb z tego przepisu i zawsze wychodzi rewelacyjnie.