poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Tort egipski

Bardzo wyjątkowy tort. Subiektywna ocena przerodziła się w obiektywny stan uwielbienia:) Każdy kogo miałam okazję poczęstować umacniał mnie w tym przekonaniu. Warto wspomnieć jak samkuje: dominującym smakiem jest orzech laskowy w karmelu, kolejno wyczuwamy smak wanili przechodzący w lekką nutę kawy (chociaż w przepisie nie ma kawy). Wszystko to kończy się chrupaniem malutkich kawałeczków karmelowych szkiełek. BARDZO POLECAM.

Kolejny raz dziękuje Dorotus76 za wspaniały przepis.

Jeśli chcecie zaoszczędzić czas można upiec blaty dzień wcześniej. Przechowywać po wystudzeniu w folii.

Składniki na 1 blat:

- 2 białka (żółtka zostawiamy do masy)
- 2 łyżki cukru
- pół łyżki mąki pszennej
- 40 gram orzechów laskowych zmielonyc lub rozgniecionych na drobno.

Ubijamy białka, pod koniec ubjania dodajemy cukier partiami, ubijamy dalej. Mąkę delikatie wmieszać dodać orzechy.
Na papierze do pieczenia (można w tortownicy) pieczemy cienki okrąg o średnicy ok 22 cm. Temperatura 180 stopni przez ok 15 minut. Ciasto nie rośnie. Należy upiec 3 takie same placki.

Składniki na masę budyniową:

- 2 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z czubem)
- 2 opakowania cukru waniliowego po 16 gram
- 170 gram masła o temp pokojowej

1 1 i 1/4 szklanki mleka zagotować z cukrami waniliowym i zwykłym. 3/4 szklanki mleka zmiksować z żółtkami i mąkami. Do gotującego się mleka wlać mieszankę żółtek i mąk. Gotować na małym ogniu cały czas miksując, nie przypalić:) Powinniśmy uzyskać gęsty budyń
Odstawić do wystudzenia. Jeśli powstaną grudki można zmiksować blenderem (lub końcówką miksera z nożykiem). Masło zmiksować na puszysto dodawać do masła małymi partiami ostudzony budyń. Odstawiamy gotową masę do lodówki.

Składniki na masę karmelowo śmietanową.

- 340 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 150 g + 2 łyżki cukru
- 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

150 gram cukru wsypujemy na patelię podgrzewamy nie mieszając (można poruszć patelnią lub delikatnie łyżką), aż cukier się rozpuści i osiągnie konsystencję płynną o brązowym kolorze. Nie należy przypalić karmelu bo będzie gorzki. Uwaga karmel jest bardzo GORĄCY oparzenie nim jest bardzo niebezpieczne!!
Wylewamy szybko karmel na papier do pieczenia tworząć cienką taflę. Odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. Tafle karmelu przy pomocy wałka kruszymy na małe kawałki. Staramy się nie zrobić z niego proszku. Orzeszki lekko podprażyć na patelni. Mieszamy śmietanę z orzeszkami i kawałkami karmelu.

Przekładamy blaty: Blat, masa budyniowa, masa smietanowa, blat, masa budyniowa, masa śmietanowa, balat masa budyniwa, masa śmietanowa. Boki smarujemy masą budyniową. Schłodzić. Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO

1 komentarz:

Ania pisze...

Super ciasto, polecam!