wtorek, 1 czerwca 2010

Truskawki w czekoladzie

Sezon truskawkowy w pełni. Zachęcam do maksymalnego wykorzystania tych pysznych owoców.

Składniki:

- 1/2 kg truskawek
- 100 gram czekolady dowolnej ulubionej

Ustawiamy garnuszek z wodą na ogniu, na garnuszek ustawiamy miseczkę (nie powinna dotykać dnem do wody). Wrzucamy do miseczki połamaną czekoladę. Jak woda zawrze zdemujemy z palnika. Czekamy, aż czekolada się rozpuści. Maczamy truskawkę w czekoladzie, układamy na talerzu, odstawiamy do lodówki do ostygnięcia.
Truskawki przykleją się do talerza - w celu oderwania można je podważać nożem. Jeśli chcemy mieć idealnie oblane, maczamy nadziane na wykałaczce i wykałaczkę wbijamy w przekrojne jabłka.

SMACZNEGO.

Brak komentarzy: