czwartek, 10 czerwca 2010

Baletki

Smaki dzieciństwa. Baletki. Nigdy nie mogłam przejść obok nich obojętnie, teraz już nie muszę ich kupować. Proste i szybkie ciasteczka. Chyba każdy je zna, więc nie będę zachwalać.. jakie są pyszne.


Składniki:

- 3 jajka
- 8 lyżek cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej przez sitko celem napowietrzenia
- mak do posypania
- marmolada lub dżem


Rozdzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, jak już będą ubite dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru za każdym razem miksując. Dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąkę tak aby ciasto nie straciło puszytości.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego jeśli nie mamy można włożyć do torebki i uciąć jej róg. Wyciskamy na papier do pieczenia nieduże krążki zostawiając małe odstępy.

Posupujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. UWAGA ciastka nie powinny leżeć na blasze i czekać na nagrzanie sie piekarnika..mogą opaść. Wkładamy je po wyciśnięciu odrazu do piekarnika.
Po wystudzeniu przekładamy je ulubioną marmoladą lub dżemem, u mnie marmolada z róży :) SMACZNEGO

10 komentarzy:

Anonimowy pisze...

piękne Kochana! jak malowane :)

Anonimowy pisze...

dodam, że pewnie zaraz je po Tobie spapuguję :)

Magdalena pisze...

I o to chodzi!! robić robić

Anonimowy pisze...

dzisiaj je robie dawno szukałam tego przepisu. ciastka mojego dzieciństwa;) bernika

Magdalena pisze...

Czekam na relacje:)

Anonimowy pisze...

wyszly szybko i rownie szybko znikneły. do powtorzenia! moje sa tutaj: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115222097,115222097.html

Kuchareczka pisze...

zrobilam je, są przepyszne! Bardzo, ale to bardzo dziekuje za przepis :)

Magdalena pisze...

Bardzo się cieszę, że się udały :))

Anonimowy pisze...

Witam. Mam pytanko: Ile sztuk mw wychodzi z tego przepisu?

Magdalena pisze...

Nie pamiętam już dokładnie, ale myślę że 2 razy tyle to widać na zdjęciu.:)