poniedziałek, 23 maja 2011

Rustykalna tarta z jabłkami

Kruche maślane ciasto, pyszne jabłuszka z cynamonem wszytko to w kawałku tarty:) Idealna na deser grillowy.

Znalezione u Dorotus76
Składniki na ciasto:

- 1 i 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 lyżki cukru - 3 łyżki lodowatej wody
- pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki



Składniki na nadzienie:

- 4 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków
- 6 łyżek cukru
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki rozpuszczonego masła


oraz:

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- 4 łyżki dżemu dowolnego


Ze składników na ciasto zagnieśc kule, włożyć ją do lodowki na ok 1 godzinę.
Jabłka kroimy na plasterki, 4 łyżki cukru z cynamonem mieszamy razem, następnie posypujemy jabłka, mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy 2 łyżki cukru z 1 łyżką mąki. Ciasto rozwałkowujemy w kształcie okręgu o średnicy ok 30 cm (najlepiej na papierze do pieczenia). Przenosimy ciasto na blaszkę. Rozwałkowane ciasto posypujemy mąka z cukrem, układamy jabłka pozostawiając ok 3 cm wolnego brzegu. Zawijamy brzeg na jabłka polewamy 2 łyżkami rozpuszczonego masła, brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni. Jeszcze ciepłe jablka smarujemy dżemem.

Brak komentarzy: