wtorek, 17 maja 2011

Łososiowe medaliony na sałacie

Fantastyczny przepis dla "rybożerców" i "sałatkopochłaniaczy". W poszukiwaniach czegoś lekkiego i rybnego przypomniała mi się ta potrawa, do której powracam przeważnie latem. Czas wyciągnąć elektrycznego grilla.



- 50 dag łososia (filet)
- 1 łyżka oliwy
- 1 żółtko
- natka
- sok z cytryny 2 łyżki
- sól, pieprz
- ulubiony miks sałat
- rukola



Myjemy łososia, osuszamy. Siekamy drobno rybkę, solimy pieprzymy, dodajemy żółtko, natkę posiekaną, oliwę, sok z cytryny. Formujemy małe ok 5 cm medaliony. Rozgrzewamy grilla elektrycznego i smażymy po obu stronach do ładnego zbrązowienia. Można lekko posmarować masłem grilla. Jeśli nie posiadacie grilla, można zrobić na patelni. Podajemy z sałatą, rukolą ulubionym dresingiem. SMACZNEGO

3 komentarze:

Kuchareczka pisze...

Jej, jak u ciebie radośnie i kolorowo! Lubie tak :)

Bernadeta pisze...

śliczne zdjecie i bardzo apetyczne.

Magdalena pisze...

Koniecznie zróbcie :)