środa, 1 września 2010

Czekoladowe babeczki z malinami

Nie mogę przejść obojętnie obok koszyczka malin - mówią do mnie - zjedz mnie! Ale ile można? Jak tylko coś zostanie natychmiast szukam sposobu ich wykorzystania. Sosy, dżemiki zapasteryzowane już mam i wyszukiwarka wyrzucila mi przepis z bloga mojewypieki.blox.pl. Są idealne, mięciutkie i wilgotne w środku chrupiące z zewnątrz, świetne na ciepło, pyszne równiez na 2 dzień - jak doczekają. POLECAM

Składniki na 8 babeczek:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru (lub mniej)
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin



Wstawiamy garnuszek w garnuszek z małą ilością wody.Podgrzewamy. Wrzucamy masło, jak się stopi wkładamy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. W miseczce mieszamy wszytkie suche składniki. Do wystudzonej czekolady dodajemy jajka mieszamy, dodajemy suche składniki miksujemy na koniec wrzucamy maliny mieszamy delikatnie łyżką. Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Można wykorzystać silikonowe formy do babek. Mogą być problemy z wyjęciem z metalowych foremek. Pieczemy 20 min w temp 170 stopni.
SMACZNEGO

1 komentarz:

Jagienka pisze...

Cudowne babeczki!!! Zapraszam do zabawy w Lubię szczegóły na http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/