piątek, 20 sierpnia 2010

Mięciutkie bułeczki

Mięciutkie bułeczki, idealne na kolacje. Bardzo często siedzą u mnie w piekarniku, wersja z rodzynkami ląduje u babci Tosi :)

Składniki:

- 1 szklanka letniego mleka
- 110 g miękkiego masła
- 4 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 3/4 łyżeczki soli


Zrobić rozczyn z drożdży (letnie mleko+cukier+2 łyżki mąki+ drożdże) jak zacznie pracować dokładamy resztę składników, oprócz roztopionego masła. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Jeżli ciasto bardzo się klei delikatnie podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 50 min.

Po tym czasie, odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Można w kilka wmieszać rodzynki. Smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypujemy ulubionymi ziarenkami. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min. W trakcie pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby zbyt sie nie przypiekły.

Smacznego

Brak komentarzy: