Wyciągnełam z zamrażalnika ubiegłoroczne jagódki prosto z podbielowego lasu, zrobiłam z nimi lekkie biszkoptowe ciasto. Pycha. Pragnę zaznaczyć, że jest to rozpaczliwe wołanie o wiosnę! nawet lato! mam już dosć zimy:)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy powoli cukier po łyżce, kolejno dodajemy żółtka, delikatnie wlewamy olej. Na koniec dodajemy przesianą mąke z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto do tortownic o srednicy 20 cm, wysypujemy na wierzch owoce jagody truskawki lub wisnie. Pieczemy 50 minut w temp 180 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz