Ja Magdalena, miłośniczka pierników i pierniczków, uroczyście oświadczam, że to najlepsze pierniczki jakie jadłam w życiu! LEBKUCHEN tradycyjne niemiecki aromatyczne ciasteczka, mięciutkie w środku. Polecam gorąco!!!
Znalezione u Dorotus76 z malymi modyfikacjami
Składniki na ok 30 sztuk:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (ja dodalam orzechy)
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka śmietany kwaśniej (w przepisie nie bylo ja dodalam)
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i skórka otarta z 2 mniejszych cytryn
Masło podgrzać z miodem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Połączyć jeszcze ciepłą masę miodowo maślaną z suchymi składnikami, dodać śmietanę. Proponuję do mieszania użyć blendera. Masa jest dosyć klejąca, odstawiamy ją do wystudzenia, trochę zgęstnieje. Rękoma zwilżonymi w wodzie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego układamy w sporych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mokrą łyżką spłaszczamy kulki nadając im płaski okrągły kształt. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut. Nie należy zbyt przekraczać tego czasu. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce na ok 2 minuty do lekkiego ostudzenia ( są bardzo miękkie czekamy, aż lekko stwardnieją) następnie studzimy na kratce.
Cukier puder rozcieramy z odrobina wrzątku, lukrujemy nasze pierniczki.
Powierzchnia lebkuchen robi się twardsza, po lukrowaniu znowu są mięciutkie pyszne i gotowe do zjedzenia!!
4 komentarze:
Bardzo apetyczne, dziękuję!
Niedługo się okaże, że to wstyd nie miec Lebkuchen na Święta!!:)
Von nun an muss ich also nicht mehr nach Nuernberg fahren um die besten LEBKUCHEN zu essen
Bożena
super wyglądaja. miałam zamiar je zrobic ale chyba w tym roku nie dam rady.
Prześlij komentarz