czwartek, 25 listopada 2010

Pappardelle ze szpinakiem, cytrynowym kurczakiem i sosem serowym.

Co tu dużo pisać. No pyszne no:) W przyszłym roku nasieje sobie duuuużo szpinaku.

Składniki:

- Makaron pappardelle
- Pierś z kurczaka
- sól, pieprz, czosnek, 2 łyzki oliwy
- sok z cytryny 2 łyżki

- 3/4 kg świeżego szpinaku - łyżka masła
- 2 łyżki sera feta
- pieprz
- odrobina czosnku

Sos serowy


- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,7 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz, sól
- 20 dag sera zółtego startego


Kroimy kurczaka w paseczki, marynujemy w soli, pieprzu, czosnku, oliwie i cytrynie. Myjemy liście szpinaku, odrywamy grubsze łodyżki. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy liście szpinaku przykrywamy pokrywką. Dusimy liscie 4 minuty, częściowo odkrywamy w celu odparowania wody. Wyjmujemy z garnka siekamy. Wkładamy spowrotem do garnka dodajemy pieprz, czosnek, pokruszoną fete, mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron pappardelle aldente.

Grilujemy lub smażymy kurczaka.

Sos: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki. Jak mąka się przysmaży (ok 4 minuty) dodajemy pół szklanki ciepłego mleka energicznie mieszając ( najlepiej mikserem). Nieustannie mieszając dodajemy resztę mleka. Dodajemy sól, pieprz, gałkę. Gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy część startego sera mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy partiami resztę sera.
Mieszamy makaron ze szpinakiem, kurczakiem i sosem. Podajemy skropione cytryną.

SMACZNEGO

Brak komentarzy: