wtorek, 22 lutego 2011

Nutella własnej roboty

Bez dodatkowych konserwantów, sztucznych barwików i różnych EEE :) Pyszna w smaku, prosta do zrobienia POLECAM

- 3/4 szklanki orzechów laskowych
- 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 3 łyżki golden syropu, miodu lub syropu z agawy
- 90 gram czekolady gorzkiej (ja wole pół na pół z czekoladą mleczną)

Orzechy prażymy na patelni, wysypujemy na ręcznik papierowy i pocierając orzechy usuwamy skórkę. Miksujemy blenderem (najlepszy jest do tego foodprocessor) do momentu, aż uzyskamy mokrą masę. Dokładnie proces miksowania widać tutaj
Podgrzewamy mleko, dodajemy czekoladę i syrop. Czekamy, aż czekolada się rozpusci. Miksujemy masę czekoladową z orzechami i gotowe:)


Dziękuje Dorotus76 za wykopanie tego przepisu.

3 komentarze:

asieja pisze...

i mnie kusi ta nutella.. koniecznie z dużą iloscią orzechów.

Magdalena pisze...

poddaj się koniecznie:) ja myślę że przyda jej się więcej trszkę mleka bo jednak jest gęstawa:)

Bernadeta pisze...

świetna i ważne ze domowa.