poniedziałek, 7 lutego 2011

Sushi - california maki, nigiri sushi, maki.

Początek znajomości z sushi był dosyć niespokojny. Strach przed surową rybą ogarnia chyba każdego, kto jeszcze nie próbował. Nie ma się czego bać! Na początek warto jest zjeśc te bez surowych ryb, z warzywkami. Później już sami poczujecie nieodpartą chęć konsumowania ryb i innych owoców morza. I tak, ta niewinna zanajomośc przerodziła się w głęboką przyjaźń.


- Nori 10 liści
- Ryż do sushi 4 szklanki
- Ocet ryżowy
- Wasabi
- Sos sojowy
- Imbir marynowany
- Awokado
- Ogórek zielony
- Rzodkiew biała
- Paluszki krabowe, łosoś wędzony, upieczony lub surowy, ryba maślana, tuńczyk kto co woli:)lub poprostu same warzywka
- Krewetki
- Serek philadelfia


Do obtoczenia:
- sezam podprażony na patelni
- kawior (niekoniecznie)

Gotujemy ryż do sushi zgodnie z opisem na opakowaniu. W trakcie gotowania ryżu kroimy ogórka(usuwamy wcześniej nasiona), rzodkiew, awokado, paluszki krabowe w paski, łososia w plasterki.
Robimy zaprawe do ryżu 6 łyżek octu 3 łżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka sosu sojowego. Polewamy tym ryż ugotowany jeszcze cieply i delikanie mieszamy tak, żeby nam sie nie skleił w kule:)


California maki:

Kładziemy liść nori na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą (nie aluminiową)nakładamy ryż rozciągając go na całym liściu odwracamy ryżem do spodu układamy paski awokado, ogórka, paluszka krabowego lub ryby, rzodkiew. Smarujemy nori odrobiną serka philadelphia. Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Proponuję dla zobrazowania- wpisać na youtobe "jak zwijać sushi" :)
Kroimy rulon na 6 plastrów, obtaczamy brzegi w sezamie i kawiorze.

Ngiri sushi:

Lepimy w ręku kulkę z ryżu, kładziemy na niej kawalek łososia lub krewetkę. Wycinamy z nori cienki pasek i zawijamy nim nigiri.

Zjadamy maczając w sosie sojowym, w którym wcześniej rozprowadziliśmy odrobinę wasabi. Zeby poczuć smak każdego kawałka zagryzamy każdą porcję imbirem marynowan w celu "oczyszczenia podniebienia" SMACZNEGO.

1 komentarz:

asieja pisze...

niesamowicie to wygląda..