
Znalezione u Dorotus76
- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy
Całe jajka o temperaturze pokojowej ubijamy końcówkami do ubijania białek. Bardzo ważne, żeby jajka ubite byly na białą puszytą masę, powinny podwoić objętość. Zajmuje to ok 8 minut. Dodajemy małymi partiami cukier ciągle miksując, następnie należy delikatnie wmieszać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia, skórkę cztryny. Na koniec dodajemy bardzo gorące roztopione masło.
Przelewamy masę do wysmarowanej i posypanej bułką tarta lub kaszą manną formy. Ciasto nie powinno przekroczyć 2/3 wysokości brytwanki, wyrasta dosyć wysoko. Pieczemy 50-60 minut w 170 stopniach.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz