poniedziałek, 28 marca 2011

Babka piaskowa

To jeden z kolejnych smaków mojego dzieciństwa, wyciągnęłam go przy okazji Świąt Wielkanocnych. Idelana babka piaskowa, nie kruszy się, długo zachowuje świeżość. Jeśli kupicie tylko proszek do pieczenia bez zawartości mąki, babka będzie BEZGLUTENOWA. Polecam.
Znalezione u Dorotus76


- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy


Całe jajka o temperaturze pokojowej ubijamy końcówkami do ubijania białek. Bardzo ważne, żeby jajka ubite byly na białą puszytą masę, powinny podwoić objętość. Zajmuje to ok 8 minut. Dodajemy małymi partiami cukier ciągle miksując, następnie należy delikatnie wmieszać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia, skórkę cztryny. Na koniec dodajemy bardzo gorące roztopione masło.

Przelewamy masę do wysmarowanej i posypanej bułką tarta lub kaszą manną formy. Ciasto nie powinno przekroczyć 2/3 wysokości brytwanki, wyrasta dosyć wysoko. Pieczemy 50-60 minut w 170 stopniach.
Smacznego.

Brak komentarzy: