poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Mazurek kajmakowy

Większość moich znajomych i rodzina nie przepadała za mazurkami. Wszystko się zmieniło jak zaczęłam piec mazurki na Święta Wielkaonocne :).Kruche ciasto z lekką nutą waniliową, pyszna masa kajmakowa i mnóstwo bakalii. Polecam:)


- 35 dag mąki pszennej
- 1/2szklanki cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
- puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowej masy kajmakowej



Masło posiekać z mąką dodać żółtka, smietanę, cukry, zagniesć. Owinąć folią włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto grubosci ok 5 mm ,ozdobić wałeczkiem dokoła. Piec na blaszce o wymiarach 40 cm na 25 cm przez ok 20 min. Mleko skondensowane w puszce gotujemy przez 2h, cała puszka musi być zanurzona w wodzie. Jesli używamy gotowej masy nie gotujemy! Wykładamy na mazurka masę kajmakową, zdobimy bakaliami. :) Wesołych Świąt

1 komentarz:

Bernadeta pisze...

Wesołych i pysznych Świat!