środa, 29 czerwca 2011

Ciasto mocno czekoladowe

Specjalnie na spotkanie z moimi francusko-polsko-wietnamsko-brytyjskimi przyjacółmi przygotowałam ciacho czekoladowe z przepisu Nigelli Lawson. Bardzo miło było nam spędzić czas z Wami! Tak jak obiecałam przepis poniżej:)

Składniki:

- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek kakao
- 1 szklanka cukru
- 175 g masła, o temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 175 gram czekolady posiekanej w małą kosteczkę (gorzka lub mleczna)

Na polewę:

- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru


Mąke z sodą, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, miksujemy blenderem, tak aby jak najmniej napowietrzyć ciasto. Na koniec dodajemy stopniowo wrzątek, kelejno czekoladę. Pieczemy w 180 stopniach ok 60 minut.
Pod koniec pieczenia, robimy polewę, wszytkie składniki gotujemy do momentu odparowania wody i zgęstnienia syropu.Jeśli zgętnieje zbyt mocno można rozrzedzic odrobiną ciepłej wody. Polewamy ciasto jescze gorące, Syrop wsiąka w głąb ciasta nadając mu super wilgotności. POLECAM

2 komentarze:

DaisyDukes pisze...

wygląda na intensywnie czekoladowe w smaku. Musi być przepyszne! :)

Magdalena pisze...

O jest jest !:)