środa, 12 października 2011

Smalec domowy

Zmiana tematu. Tłusto, słono, pysznie. Polecam wspaniały smalczyk do pieczywka i ogóreczków kiszonych.

- 70 dag słoniny
- 2 cm plaster boczku wędzonego (odcinamy skórę twardą)
- 15 dag ( 4 - 5 łyżek) mięsa wieprzowego mielonego
- 7 plasterków kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz

Podajemy ze swieżym pieczywem i ogórkami kiszonymi.

Słoninę, mięsko, kiełbasę, boczek mielimy w maszynce do mielenia mięsa. W garnku lub na patelni podgrzewamy zmielone składniki. Po ok 30 minutach dodajemy listek laurowy cebulkę, czosnek, sól, pieprz. Smażymy od czasu do czasu mieszając ok 40 minut. Pod koniec dodajemy majeranek. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy z lodówki 20 minut przed podaniem.
SMACZNEGO

Brak komentarzy: