
Znalezione u Dorotus76
Składniki na 8 dużych bułeczek:
•3/4 szklanki ciepłej wody
•1/3 szklanki mleka w proszku
•2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
•1,5 łyżki cukru
•3/4 łyżeczki soli
•1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
•1 jajko
•2,5 szklanki mąki pszennej( nie więcej lepiejłyżkę mniej)
oraz
•1 żółtko
•1 łyżka mleka
•sezam do posypania
Zrobić z drożdzy, wody, 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru zaczyn, jak drożdże zaczną pracować dodać połowę mąki, mleko, jajko, masło cukier wyrobić. Następnie dodajemy resztę mąki, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie nie powinno sie lepić, nie należy podsypywać zbyt dużo mąki. Przełożyć do miski , przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę po tym czasie należy uformować ok 8 kulek spłaszczyć dłonią. Pozostawiamy na blasze do wyrośnięcia na ok 45 minut. Wyrośnięte smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy 12-15 minut w twmp 180 - 200 stopni
3 komentarze:
Super przepis! też uwielbiam domowe hamburgery i chciałabym wreszcie zrobić je sama od początku do końca :-)
Ale czy zamiast mleka w proszku nie można użyć zwykłego mleka? jeżeli tak, to w jakich proporcjach?
pozdrawiam
Natalia
Myślę że istotną role odgrywa tu mleko w proszku nadaje takiej "gliniastej" (pozytywie) konsystencji, bułki dzięki niemu są dłużej świeże:)pozdrawiam
"Nie nakezy podsypywac zbyt duzo maki."
Najlepszym wyjsciem jest nie dawac takiej ilosci wody do rozczynu. Ewentualnie pozniej dolac.
Jestem w trakcie robienia bulek, widze, ze wody bylo za duzo. Zalezy to prawdopodobnie tez od rodzaju maki(?).
Uzylam pszenna chlebowa 750. Zobaczymy...
Pozdrawiam.
Prześlij komentarz