czwartek, 1 marca 2012

Bułki do hamburgerów

Uwielbiam hamburgery zrobione w domu, oczywiscie ze świeżo zmielonego mięsa, świeżymi warzywami, uprażoną własnoręcznie cebulką :) Nic tak skutecznie nie zepsuje tej popularnej kanapki jak zaparzona bułka kupiona w sklepie zapakowana w foliowy worek z datą ważności w nieskończoność. Dlatego od dłuższego czasu sama robię bułki są idealne i bez wyrzutów sumienia serwuje dziecku hamburgera:)Polecam równiez jako pieczywo do zwyczajnych kanapek.

Znalezione u Dorotus76

Składniki na 8 dużych bułeczek:
•3/4 szklanki ciepłej wody
•1/3 szklanki mleka w proszku
•2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
•1,5 łyżki cukru
•3/4 łyżeczki soli
•1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
•1 jajko
•2,5 szklanki mąki pszennej( nie więcej lepiejłyżkę mniej)

oraz

•1 żółtko
•1 łyżka mleka
•sezam do posypania


Zrobić z drożdzy, wody, 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru zaczyn, jak drożdże zaczną pracować dodać połowę mąki, mleko, jajko, masło cukier wyrobić. Następnie dodajemy resztę mąki, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie nie powinno sie lepić, nie należy podsypywać zbyt dużo mąki. Przełożyć do miski , przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę po tym czasie należy uformować ok 8 kulek spłaszczyć dłonią. Pozostawiamy na blasze do wyrośnięcia na ok 45 minut. Wyrośnięte smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy sezamem.

Pieczemy 12-15 minut w twmp 180 - 200 stopni

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Super przepis! też uwielbiam domowe hamburgery i chciałabym wreszcie zrobić je sama od początku do końca :-)

Ale czy zamiast mleka w proszku nie można użyć zwykłego mleka? jeżeli tak, to w jakich proporcjach?

pozdrawiam
Natalia

Magdalena pisze...

Myślę że istotną role odgrywa tu mleko w proszku nadaje takiej "gliniastej" (pozytywie) konsystencji, bułki dzięki niemu są dłużej świeże:)pozdrawiam

Anonimowy pisze...

"Nie nakezy podsypywac zbyt duzo maki."
Najlepszym wyjsciem jest nie dawac takiej ilosci wody do rozczynu. Ewentualnie pozniej dolac.
Jestem w trakcie robienia bulek, widze, ze wody bylo za duzo. Zalezy to prawdopodobnie tez od rodzaju maki(?).
Uzylam pszenna chlebowa 750. Zobaczymy...
Pozdrawiam.