wtorek, 23 lutego 2010

Posrebrzane praliny kokosowe

Chcesz obdarować kogoś nietuzinkowym słodkim prezentem wykonanym własnoręcznie? Ten przepis idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom, praliny nie są trudne do wykonania, a obcowanie z nimi to sama przyjemność. Polecam.

Z tego przepisu wychodzi 11 pralin.

Składniki:

- 130 gram czekolady gorzkiej
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 3 łyżki mleka skondensowanego sołdzonego (może być z tubki)
- 1 łyżka alkoholu (wódka, whisky lub brandy)

80 gram czekolady rozpucić w kąpieli wodnej (na garnek z wrzątkiem ustawiamy miseczkę z czekoladą). Pędzelkiem lub łyżeczką smarujemy formę czekoladą ( ja używam ozdobnej silikonowej foremki do lodu). Wkładamy foremkę do lodówki. Przygotowujemy nadzienie: wymieszać wiórki kokosowe z mlekiem i alkoholem.
Nadziewamy foremki z czekoladą nadzieniem kokosowym do 3/4 wysokości praliny. Pozostale 50 gram czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, uzupełniamy cukierki, równamy czekolade. Wkładamy do lodówki do stwardnięcia.
Srebrny blask uzyskałam używając barwnika spożywczego w proszku w kolorze srebrnym (nanosilam pędzelkiem na powierzchnie)

Smacznego.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Witam, jakze musza byc smaczne te cukiereczki, sporo tej brendy w srodku?, sama przyjemnosc wieczorkiem pod kolderka lyknac deczko brendy, przekasic czekoladka, fajoska sprawa, wygladaja bosko na tych fotach!