czwartek, 25 lutego 2010

Konfitura cytrynowa z kiwi

Domowa konfitura z cytryny i kiwi, czemu nie. Idealna do pieczywa, chałki. Doskonale komponuje się jako dodatek do gorącej herbaty, a dodana do samej wody zmienia ją w orzeźwiający napój.

Przepis pochodzi ze strony Dorotus76 , lekko zmodyfikowany.

Składniki:


- 50 dag cytryn
- 70 dag kiwi
- 4 szklanki wody
- 4 szkalnki cukru


Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Pokroić cytryny na połowe, potem na ćwiartki i w cieniutkie plasterki. Jeżeli chcemy, żeby konfitura miała mniej goryczkowaty posmak połowę cytryn należy najpierw obrać ze skóry. Zalać cytryny wodą, zostawić na ok 10 godzin. Gotować cytryny na sporym ogniu przez ok 15 do odparowania wody.
Zmiksować blenderem obrane kiwi, wlać do gotujących się cytryn, wsypać cukier. Całość gotować na wolnym ogniu ok 2h od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania jest zależy od porządanej konsystencji. Jeśli chcemy mieć bardziej gęste musimy dłużej gotować. Ja gotowałam ok 1,5 h. Konfitura po ostygnięciu gęstnieje. Jeżeli podczas gotowania powierzchnia konfitury ścina się tworząc kożuch, należy kończyć już proces smażenia. Słoiki wyparzyć wrzątkiem wlać gorącą konfiturę w celu zapasteryzowania. Z tego przepisu wychodzi ok 1,5 litra konfitur.
Smacznego.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Maz fajne pomysly, potrafisz "przyodziac" swoje przetwory w fajne "ubranka", gustownie to przedstwilas, gratulacje!!!

Jagienka pisze...

ale to musi być dobre... i tak ładnie wygląda! Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga Jagienka