poniedziałek, 22 lutego 2010

Sernik czekoladowy

Bardzo ciekawa propozycja na sernik, z możliwością regulowania natężenia smaku czekolady. Polecam zwłaszcza miłośnikom czekolady i serników.
Składniki:
- 500 g sera na sernik (śmietankowy mielony)
- cukier waniliowy 16g
- 0,5 szklanki cukru
- 2-3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki nutelli
Spód
- 100 gram ciastek herbatników holenderskich lub digestive
- 2 łyżki nutelli
Ser ubić z cukrami na głądką masę, dodać po jednym jajku (bez potrzeby ubijania piany), następnie śmietanę, mąke. W kąpieli wodnej rozpuscić czekoladę (w serniku czuć wyraźnie smak czekolady w części czekoladowej, dla zmniejszenia intesywności smaku czekoladowego polecam 70-80g czekolady do mniejszej części masy serowej) Dzielimy masę serową na 3 części.Do jednej dodajemy czekoladę, do drugiej nuttelę, trzecia pozostaje biała. Tortownice wylożyć folią aluminiową lub papierem do pieczeia masa jest dość rzadka i przy nieszczelnej tortownicy może wyciekać. Ciasteczka kruszmy mieszamy z nutella wykładamy spód. Wlewamy kolejno masę czoladową, masę z nutella, na końcu białą. Pieczemy sernik przykryty folią aluminiową ok 60 min. Na ostatnie 10 min proponuję zdjąć folię. Sernik nabierze złoto brązowego koloru.
Smacznego

Brak komentarzy: