środa, 3 marca 2010

Pleśniak

Świetne ciasto dla wszytkich, którzy nie mogą doczekać się samków lata. Postanowiłam przywołać wiosne. Polecam

Składniki:

- 20 dag masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżi cukru
- 5 jajek (niedużych)
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- słoik dżemu z czarnej porzeczki ( w sezonie polecam świeże owoce)



Mieszamy mąke z proszkiem do pieczenia,zimne masło siekamy z mąką, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 zółtkami.Zagnieść ciasto.
Podzielic ciasto na 3 części do jednej dodać kakao, włożyć 3 części do lodówki. Ubić białka na sztywno pod koniec ubiajania stopniowa dodawać cukier.

Blaszkę o wymiarach 25cmX30cm wyłożyć papierem do pieczenia, jasne ciasto zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, na nie położyć dżem, zetrzeć ciemne ciasto, następnie białka. Na koniec zetrzeć jasne ciasto.

Piec w 180 stopniach przez ok 50 min, jeśli będzie się zbyt szybko rumieniło na wierzchyu można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Smacznego.

Brak komentarzy: