niedziela, 7 marca 2010

Piersi mulatki

Często mój mąż wspominał, że dawno dawno temu jadł ciasto o wdzięcznej nazwie "Piersi mulatki"...ciekawe czemu utkwiło mu to tak w pamięci...może takie dobre :)? Postanowiłam zrobić. Nikt nie był zawiedziony. Delikatne ciasto biszkoptowe z makiem, przekładane masą budyniową własnej roboty, do tego biszkopciki nasączone alkoholem, polewa czekoladowa i malutka rodzynka. Czego chcieć więcej. Polecam

Składniki:

Biszkopt makowy:

- 5 jajek
- 0/5 szklanki cukru
- 0/5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczane
- 0/5 szklanki maku suchego (można dodać troszkę więcej)


Masa budyniowa:

- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki żelatyny

Ponadto:

Pącz do biszkoptów makowych:
- 200 ml wody z sokiem z 3/4 cytryny
Pącz do małych biszkoptów:
- 200 ml mocnej kawy z 3 łyżkami wódki

Wykonie:

Biszkopty makowe:


Ubijamy dokładnie białka, pod koniec ubijania, kiedy już białak są dosyć sztywne, stopniowo, małymi partiami dodajemy cukier ciągle miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka (po jednym). Mieszamy mąki w odzielnej miseczce. Stopniowo dodając mąke do masy jajecznej delikatnie ją wmieszać, tak aby jak najmniej masa opadła. Na końcu wmieszać mak. Wykładamy blaszkę o wymiarach ok 25cmx32cm papierem do pieczenia. Pieczmy w 180 stopniach ok 30 -35 min. Do suchego patyczka. Ostudzony biszkopt kroimy na połowe, tak aby uzyskac 2 placki o wym 25cmX32cm.

Masa Budyniowa:

Żelatynę zalać małą ilością ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia. 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. W między czasie zmiksować 1 szklankę mleka z żółtkami i mąkami, następnie wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć ogień na minimum, ciągle mieszajać doprowadzić do zgęstnienia. Zdjąć z palnikia. Dodać żelatyne, zmiksować. Polecam mikser na wolnych obrotach.
Ostudzić budyń. Masło ubić mikserem, aż będzie jaśniejsze. Dodawać do masła partiami ostudzony budyń, cały czas mieszając.

Jeden z biszkoptów wkładamy do formy w której był pieczony, polewamy pączem, wykładamy połowę masy budyniowej, następnie biszkopta, pączujemy, masa budyniowa.

Moczymy biszkopty w pączu alkoholowym, układamy jeden obok drugiego. Polewamy polewą czekoladową każdy biszkopt, kładziemy po jednej rodzynce na biszkopt.

Smacznego.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Te piersiatka wygladaja uroczo, zapewne i pysznie smakuja, czy moge podac swoj adres i poprosic o przeslanie, bede wdzieczny!