czwartek, 18 marca 2010

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Puszysta babka drożdżowa o lekkim aromacie waniliowym. Dzięki tej babce upieczonej kilka lat temu przestałam bać się ciasta drożdżowego. Bardzo często robię ją w domu do herbaty i na wynos dla babci Tosi. Polecam.

Składniki:

- 5 żółtek
- 3 szklanki mąka
- 1 szklanka mleko
- 125 gram masło
- 2,5 dag drożdży
- 10 kropli aromatu waniliowego lub cukier waniliowy 16g
- 1/2szlaknki cukru
- 3/4szklnki rodzynek

Zrobić zaczyn z drożdży - mleko + cukier+ drożdże+ 4 łyżki mąki (tej z 3 szklanek). Poczekać, aż zacznie rosnąć. Dodać do zaczynu resztę mąki + żółtka + sól + aromat. Zagnieść ręcznie lub wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, aż zacznie odstawać od brzegów naczynia i będzie gładkie. Ciasto jest dosyć klejące, ale takie ma być, na koniec dodać roztopione masło, wyrobić i dołożyć rodzynki. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce (nie na kaloryfer :) ) czekać aż urośnie ok 1h. Wyrobić po wyrośnięciu przez chwilkę. Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tarta blaszki do babek z kominem. Blaszka około 23 cm. Ciasto nie powinno przekroczyć 3/4 wysokości blaszki. Poczekać aż urośnie pod sam brzeg blaszki. Im lepiej urośnie, tym bardziej puszysta i mięciutka. Piec ok 30 min 170 stopni, do suchego patyczka. Jak będzie się szybko rumienić na wierzchu można przykryć papierem do pieczenia. Zawsze przykrywam. Nie przekraczajcie zbytnio czasu pieczenia, bo będzie sucha baba, a tak to jest pyszna puszysta babka. Posmarować lukrem - pół szklanki cukru pudru i 2 łyżki wrzątku rozetrzeć. Czerwony lukier uzyskałam po dodaniu barwnika spożywczego. POLECAM

Brak komentarzy: