niedziela, 2 maja 2010

Tarta z truskawkami i budyniem

Kocham truskawki. Tarta z truskawkami i waniliowym budyniem jest idealną propozycją na wydobycie czaru z truskawek. Można wykorzystać inne owoce, zdecydowanie poleceam miłośnikom truskawkowego szaleństwa.

UWAGA: Zmodyfikowałam przepis na ciasto do tej tarty, teraz jest perfekcyjne:)
Składniki
:

Ciasto kruche:

- 1 i 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki lodowatej wody
- pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki


Mąke posiekać z masłem, dodać resztę składników, zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.

Rozwałkować na grubość ok 4 mm, wyłożyć blaszkę papierem, przełożyć ciasto. Proponuję delikatnie wyprofilować brzegi ku górze, zapobiegnie to wypływaniu budyniu. Ponakłuwać widelcem ciasto, piec w 190 stopniach ok 25 min. Można przykryć papierem jeśli zbyt szybko sie rumieni.

Masa budyniowa:

- 2 szklanki mleka
- 2 cukry waniliowe po 16 g
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka - 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół kostki masła
- pół łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

- 30 dag truskawek
- galaretka truskawkow


1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Pozostałe 0,5 szklanki mleka zmiksować z mąkami żółtkami. Żelatyne zalewamy 3 łyżeczkami zimnej wody dstawiamy. Do zagotowanego mleka wlewamy miksturę z jajkami i mąkami, wlewamy żelatynę (jeśli jest twrada podgrzewamy 3 sekundy w mikrofali). Nie zdejmując z ognia cały czas miksujemy do zgęstnienia i zagotowania. Uwaga nie przypalić. Jeśli zrobią się grudki można zmiksować blenderem.
Po wystudzeniu budyniu dodajemy małymi partiami budyń do zmiksowanego wcześniej do białości masła. Ważne : budyń dodajemy do masła, nie odwrotnie.

Wykładamy budyń na ciasto, układamy truskawki.
Wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o ok 25%. Smarujemy truskawki galaretką, zapobiega to wysuszeniu się owoców.

SMACZNEGO

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Och jakie to jest piekne, i jak cudnie smakuje, zjesc przed snem, niebo widzisz po ostatnim kesie, nie do opowiedzenia, pycha,

Kasia pisze...

Witam, szukam właśnie kremu do tarty który nie będzie za rzadki - czy ten Pani na pewno jest odpowiednio gęsty i nie wypłynie?

Pozdrawiam
Kasia

Magdalena pisze...

Ja osobiście nie mam z nim problemu, podniosłam lekko brzegi tarty (ciasto wyżej) i wszystko było ok. pozdrawiam