piątek, 1 kwietnia 2011

Tort szwarcwaldzki

Klasyczny tort. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Wiśnia i czekolada to jedna z najlepszych par kulinarnych, jeśli jeszcze dodamy do tego bitą śmietanę to w zasadzie nic więcej nie potrzeba..no może jakiś widelczyk.


Składniki na ciasto:

- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 6 jajek
- niepełna szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- wiśnie mrożone, z kompotu lub świeże (bez pestek)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 litr smietany 36 % plus 3 łyżki cukru pudru
- Pół szkalnki wody z sokiem z cytryny



Ucieramy masło na puch, dodajemy wystudzona rozpuszczoną czekoladę, miksujemy. Dodajemy kolejno żółtka i cukier, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka se szczyptą soli na sztywno. Łączymy białka z masą czekoladową. Pieczemy w tortownicy 22cm w 180 stopniach 30 -40 minut. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty

Z garści wiśni, łyżki cukru i 300ml wody gotujemy kompot, w szklance rozcieramy mąke ziemniaczaną z 3 łyżkami wody, dodajemy do kompotu. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Miksujemy.
Wodą z cytryną pączujemy blat, smarujemy go kiślem z wiśni, następnie smarujemy 1/4 ubitej śmietany z cukrem i układamy wisnie z kolejnymi blatami postepuje tak samo. Kończymy bitą śmietaną, boki smarujemy śmietaną, całość posypujemy tarta czekoladą.

Smacznego

3 komentarze:

Unknown pisze...

jeju ten przepis brzmi tak niesamowicie prosto a musi tak wspaniale smakować (tort nie przepis:-)) muszę go upiec bo zachwyca mnie ta prostota :-) uwielbiam takie przepisy

ps Jaką średnicę ma tortownica w której go piekłaś?

Magdalena pisze...

Jagienko 22 cm już dopisuje do przepisu:)

Bernadeta pisze...

jest perfekcyjny!