poniedziałek, 24 października 2011

Tort pina colada

Bardzo polecam. Ananasowo kokosowy tort, lekki, nie słodki, wilgotny taki jaki lubię najbardziej. Zrobiłam zdjęcie 2 godziny po wykonaniu więc widać lekką płynnosć warst, drugiego dnia jest już idealny.

Znalazłam u Asi, i cytuję przepis za autorką.

Biszkopt:
• 7 jaj
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej tortowej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Mus z ananasem:
• 2 ananasy
• 2 łyżki likieru kokosowego (pominęłam)
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej( dodałam z czubem)

Krem kokosowy:
• 1 duża puszka mleka kokosowego (400 ml)
• 1/4 szklanki likieru kokosowego
(pominęłam)
• 1 szklanka cukru
• 500 g sera mascarpone
• 250 g sera ricotta
(dodałam serka president do serników)

Nasączenie:
• 6 - 9 łyżek rumu
(nasączyłam sokiem ananasowym)
Dekoracja:
• wiórki kokosowe na boki
• listki ananasa
Przygotowanie:

Biszkopt:
Dno wysokiej tortownicy o średnicy około 24 - 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 blaty.

Mus z ananasem:
Wykroić miąższ z ananasów: odciąż i wyrzucić łupinę oraz środki. Zachować liście do dekoracji. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Połowę ilości ananasa włożyć do rondelka, dodać likier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny lub od czasu aż ananas zmięknie (dla świeżego ananasa nieco dłużej). Zmiksować na mus, dodać resztę pokrojonego ananasa, wymieszać i ponownie zagotować, po minucie gotowania dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Zagotować i potrzymać chwilkę na ogniu aż masa będzie gęsta jak dżem. Ostudzić przed wyłożeniem na tort.

Krem kokosowy:
Do garnka wlać mleko kokosowe i likier, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości nie większej niż 1 szklanka. Ostudzić. W momencie łączenia z serem krem ma być lekko ciepły, nie może być gorący. Ser mascarpone i ricottę włożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając.

•Pierwszy dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze, skropić 2 - 3 łyżkami rumu, delikatnie rozsmarować 1/2 masy ananasowej i 1/3 kremu kokosowego, położyć drugi blat, skropić rumem, położyć resztę masy ananasowej (1 łyżkę pozostawić na boki) i przykryć połową pozostałego kremu. Położyć ostatni blat, skropić rumem i przykryć resztą kremu. Częścią kremu i łyżką masy z ananasa posmarować boki tortu, ale tylko tyle aby wiórki kokosowe łatwo się przykleiły. Boki posypać wiórkami a wierzch udekorować listkami ananasa.

3 komentarze:

manoria pisze...

też się przymierzam do upieczenia tego tortu. Mam nadzieję, że wyjdzie mi również tak świetnie jak Tobie.
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

moze sie czepiam... piszesz ze pominelas opakowanie mleka kokosowego. znaczy ze twoj krem jest tylko z serka mascarpone? i nie gotowalas tego mleka kokosowego i krem nie jest kokosowy w smaku?

Magdalena pisze...

Bardzo dziękuję za uwagę!! Oczywiście że mleko jest bardzo ważne nie pominęłam go, pomyliłam się w opisie ale już poprawiłam. Jeszcze raz dzięki! :) Wszędzie pominęłam likier kokosowy.