Od dłuższcego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia kurczaka na butelce piwa. Zainspirowała mnie oczywiście Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji". Okazał się strzałem w "10", idealnie miękkie soczyste mięsko, i ta chrupiąca skórka! Ta mocniejsza opalizna przy szyjce to cel zamierzony:)
Składniki:- 1 świeży kurczak ok 1,5 kg
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz cytrynowy
- papryka słodka w proszku
- pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki ziaren gorczycy białej (można pominąć)
- 1 piwo małe 0,33 (jasne pełne)
- ziemniaki, cebulka, marchewka, papryka
Myjemy kurczaka nacieramy go solą, czosnkiem, posypujemy papryką, pieprzem i zmielonymi ziarnami kolendry i gorczycy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na blaszce układamy pocięte ziemniaki, cebulkę, marchewkę, paprykę, skrapiamy warzywa oliwą posypujemy solą pieprzem. Butelke z piwem myjemy w ciepłej wodzie, tak aby odkleić wszytkie naklejki. Sadzamy kurczaka na butelce, tak żeby szyjka butelki wystawała z kurczaka. Dobrze jest odlać sobie pół szklanki piwa. Wsypujemy do butelki pół łyżeczki soli, wykipi - bardzo dobrze, niech zaleje kurczaka.
Ostrożnie wstawiamy do piekarnika, pieczemy 1,5h do 2h. Polewamy kilka razy piwem lub sosem powstałym na dnie blaszki. Słód z piwa sprawi, że skórka będzie chrupiąca:)
POLECAM
5 komentarzy:
Przepis brzmi smakowicie :)
bardzo lubie go zrobic.. a twoj kurczak wyglada jakby siedzial na tronie a nie na butelce.
Muszę prztyznać że ta wyglądał dość zacnie na tej butli :) nie chciał opuścić stołka tak łatwo.
Super!!!! Fajną ma krawatkę. Lekko zbrązowiałą!!!
Bardzo ciekawy przepis! A efekt niesamowity, musze spróboć zrobić takiego kurczaka. W zamian zapraszam do sibie na przepisy z Brazylii www.brazylijskie.com.pl
Prześlij komentarz