Uwielbiam croissanty, znane u nas również jako rogaliki francuskie. Smakują mi bardziej niż sklepowe. Następne będą z czekoladą i masą migdałową. Wykonanie nie jest trudne ale dosyć czasochłonne. Warto jest czekac. POLECAM
Przepis znaleziony u niezawodnej Dorotus76
Składniki:
- 15 g masła
- 5 g świeżych drożdży
- 85 ml wody lekko letniej
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- płaska łyżeczka miałkiej soli
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki mleka w proszku
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
Proponuję rozłożyć sobie pracę na 2 dni. Jednego dnia przygotowujemy ciasto, następniego dnia spokojnie od rana możemy piec rogaliki.
KROK 1
W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże wymieszać z wodą. Przesypać do miski mąkę, sól, cukier, mleko w proszku, dodać roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże.
Wyrobić ciasto. Jeśli jest bardzo twarde można dolać więcej wody. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości.
KROK 2
Uderzać pięścią w wyrośnięte ciasto, aby pozbyć się nadmiaru gazu wytworzonego w procesie wyrastania ciasta. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na ok 60 min, ciasto powinno wyrosnąć do podwojenia objętości.
Wyjąć miskę z lodówki, ponownie uderzać pieścią. Wstawić ciasto do zamrażalnika na 30 minut.
Wyjąc z lodówki 125 gram masła.
KROK 3
125 gram masła o temperaturze pokojowej miksować przez 3-4 minuty. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na prostokąt o bokach ok 30cm X 10 cm.
Rozłożyć połowę masła w 2/3 długości ciasta zostawiając 3 mm wolengo miejsca zdjęcie nr 1. Składamy ciasto jak list zaklejamy boki żeby nie uciekało masło zdjęcie nr 2. Obracamy o 90 stopni, wałkujemy tak aby powstał znowu prostokąt 30cmX10cm. Sładamy go jak list ale już bez masła.
Owijamy złożone ciasto folią wkładamy do zamrażalnika na 30 minut następnie na 60 minut do lodówki.
KROK 4
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na prostokąt 30cmx10cm, kładziemy pozostałe masło w 2/3 długości masła, składamy, obracamy 90 stopni, wałkujemy. Składamy bez masła. Owijamy w folię wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, następnie na 60 min do lodówki.
KROK 5
Wałkujemy, składamy bez masła. Wkładamy na 30 minut do zarażalnika, następnie 60 minut do lodówki lub możemy zostawić już ciasto w lodóce na całą noc. Maksymalnie ciasto może leżeć 3 dni w lodówce i czekać na pieczenie.
WYCINAMY ROGALIKI
Ciasto musi być zimne, wałkujemy cienko ciasto ok 6 mm w krztałcie prostokąta. Wykrawamy trójkąty, rownoramienne, wysokie. (Niebawem wstawie rysunek)
Zwijamy zaczynająć od czubka trójkąta dosyć ścisło na początku, potem troszkę luźniej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Zdjęcie numer 3. Smarujemy żółtkiem z odrobiną wody, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 60 minut. Po tym czasei smarujemy ponownie
Pieczemy w 200 stopniach przez 5 minut następnie w 180 stopniach przez 12 minut. Jeśli się szybko rumienią mozna je przykryć folią lub papierem.
Uff to tyle, wbrew pozorom to nie jest pracochłonne tylko czasochłonne.
2 komentarze:
Mniam, mniam, pieknie wygląda, chyba zrobie na swiateczny stół, pozdrawiam, prosze o wiecej.
Na sniadanko moze to byc niezle, bardzo smacznie to wyglada, we Francji byliby zachwyceni!!!
Prześlij komentarz