czwartek, 11 marca 2010

Muffiny bananowo-czekoladowo-makowe

Tajemnicą pysznej muffinki jest sposób wymieszania ciasta - widelcem, "jako tako" do połączenia składników :) Za to właśnie je lubie. Szybko, łatwo i bez miksera. Tym razem banany, mleczna czekolada i mak. Polecam.

Składniki na 12 muffinek:

- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady mlecznej posiekanej
- 2 łyżki maku suchgo

Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z kuchenki. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy - mieszamy. Dodajemy banany rozgniatamy je widelcem, dodajemy śmietanę. Mąke z proszkiem i sodą mieszamy razem. Dodajemy do masy, mieszamy wszystko widelcem. Na konic dodajemy mak i czekoladę.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy w tempraturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

piękne :) takie złociste...rumiane
super!

Anonimowy pisze...

Oj piekne, mniam, mniam, poprosze o wiecej przepisow, przegladam wiele linkow, Twoje wygladaja najbardziej apetycznie, niektore zrobilam, super, bardzo prosze o duzo, duzo wiecej fotek i przepisow