Tort wykonany na zamówienie dla Asi, mamy chrzestnej Mary Anny.
10 komentarzy:
Anonimowy
pisze...
No no noooo, cudo, do tego ten cieplutki misio, ta wystajaca lapka jest odlotowa, alez to wszystko jest super dopracowane, moje gratulacje! Prosimy o wiecej!
Śliczny... o ozdoby nie pytam, bo to jak na razie dla mnie wyższa szkoła jazdy :) Mam pytanie o samą masę cukrową, bo właśnie dziś na tym poległam :/ Jak udaje Ci się tak równiuśko obłożyć nią tort, bez żadnych zagięć, załamań, pęknięć? Dwie próby, dwie porażki, niby elastyczna masa, po rozwałkowaniu stawała się sztywna i krucha... Po położeniu na torcie nie była raczej jego dekoracją, wręcz przeciwnie... nie byłam w stanie jej wygładzić, na rogach popękała, tam gdzie się porobiły fałdy również.... :/
Witam Aniu, Jakiej masy użyłaś? Chodzi mi o markę, czy może sama ją zrobiłaś? Ja używam Bakells lub Renschaw. Ważne jest żeby przed obłożeniem wyrobić ją w dłoniach żeby była elastyczna, należy ją rozwałkowac na grubośc ok 3- 4 mm, do wygładzania używac specjalnej packi ( dostępna w tortownia.pl ) tu taj podaje link do filmiku króry pokazuje jak się obkłada torty:) życze powodzenia i nie zniechęcaj się! http://www.youtube.com/watch?v=aIdTF8SfnwQ
Oooo... dziękuję bardzo za odpowiedź i link ;) Masę robiłam sama, z przepisu: 800 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 70 ml wody + barwnik
Zważywszy, że robiłam ją 2 razy, to zużyłam ponad półtora kilograma cukru :D Dopóki ją wyrabiałam była elastyczna, w trakcie wałkowania gwałtownie wyschła... Zastanawiałam się gdzie popełniłam błąd: za mało/za dużo cukru? za mało/za dużo wody? za mało/za dużo żelatyny? czy za mało/za dużo glukozy? czy jeszcze coś innego...
No tak myślałam, ja tez robilam z podobnego przepisu ..kiedys..poległam tak samo jak ty:) od tej pory kupuje już tylko gotową masę :) elastycznosc i jakość nieporównywalnie lepsza! nie mam pojecia jak udoskonalić w/w recepture:(
10 komentarzy:
No no noooo, cudo, do tego ten cieplutki misio, ta wystajaca lapka jest odlotowa, alez to wszystko jest super dopracowane, moje gratulacje! Prosimy o wiecej!
Torcik jest rozkoszny. Podziwiam wyjatkowe rezultaty estetyczne dla wyjatkowej okazji
Cieszę się, że się podoba :)
Hmmm a jaki był PYSZNY!!!!! Dzięki bardzo Magdo wszyscy sie nim zachwycali i chcieli jeszcze. Asia- mama chrzestna Marysi.
Asia cieszę się, że mam informacje z pierwszej ręki:)
No ba nie może być inaczej. Jeszcze Ci prześlę obiecane zdjęcie.
Śliczny... o ozdoby nie pytam, bo to jak na razie dla mnie wyższa szkoła jazdy :)
Mam pytanie o samą masę cukrową, bo właśnie dziś na tym poległam :/
Jak udaje Ci się tak równiuśko obłożyć nią tort, bez żadnych zagięć, załamań, pęknięć?
Dwie próby, dwie porażki, niby elastyczna masa, po rozwałkowaniu stawała się sztywna i krucha... Po położeniu na torcie nie była raczej jego dekoracją, wręcz przeciwnie... nie byłam w stanie jej wygładzić, na rogach popękała, tam gdzie się porobiły fałdy również.... :/
Witam Aniu, Jakiej masy użyłaś? Chodzi mi o markę, czy może sama ją zrobiłaś? Ja używam Bakells lub Renschaw. Ważne jest żeby przed obłożeniem wyrobić ją w dłoniach żeby była elastyczna, należy ją rozwałkowac na grubośc ok 3- 4 mm, do wygładzania używac specjalnej packi ( dostępna w tortownia.pl ) tu taj podaje link do filmiku króry pokazuje jak się obkłada torty:) życze powodzenia i nie zniechęcaj się! http://www.youtube.com/watch?v=aIdTF8SfnwQ
Oooo... dziękuję bardzo za odpowiedź i link ;)
Masę robiłam sama, z przepisu:
800 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy
70 ml wody
+
barwnik
Zważywszy, że robiłam ją 2 razy, to zużyłam ponad półtora kilograma cukru :D
Dopóki ją wyrabiałam była elastyczna, w trakcie wałkowania gwałtownie wyschła...
Zastanawiałam się gdzie popełniłam błąd:
za mało/za dużo cukru?
za mało/za dużo wody?
za mało/za dużo żelatyny?
czy za mało/za dużo glukozy?
czy jeszcze coś innego...
Tobie w każdym bądź razie jeszcze raz dziękuję ;)
No tak myślałam, ja tez robilam z podobnego przepisu ..kiedys..poległam tak samo jak ty:) od tej pory kupuje już tylko gotową masę :) elastycznosc i jakość nieporównywalnie lepsza! nie mam pojecia jak udoskonalić w/w recepture:(
Prześlij komentarz